Serveringstips

Serveringsformer

Engelsk servering (Fadservering)

Fadet bliver præsenteret fra venstre og serveringspersonalet tager med gaffel og ske og placerer kød og tilbehør på gæstens tallerken.
Dette er den mest almindelige serveringsform til fester, men der findes naturligvis flere serveringsformer. Ved normal servering kræves der noget plads for at serveringspersonalet kan komme bag om en for af servicere.

Fransk servering

Denne serveringsform benyttes især ved finere selskaber. Gæsterne får præsenteret fadet fra venstre, og tager selv fra som man behager.

I grunden på samme måde som hvis fadet bliver sendt rundt uden der er en tjener. Så vil den der lige har fået mad på sin tallerken holde fadet for den næste gæst til højre. Naturligvis vil man gå glip af de justeringer tjeneren uafladeligt foretager, så fadet kan fremstå let tilgængeligt.

Amerikansk servering (tallerkenservering)

Er det samme som tallerkenservering, hvor maden lægges på tallerkenen i køkkenet, og bringes ind til gæsterne og serveres fra højre side.

Russisk servering (præsentations servering)

Maden er anrettet på fade, som står på buffeten eller kommer rundt på et rullebord (oftest med oste eller kager og dessert) og servicepersonalet fylder på tallerken under præsentation for gæsten. Tallerkenen bringes til gæsten fra højre side, hvorefter der sendes tilbehør rundt med fransk servering.

Buffet

Når man holder reception hvor der forventes gæster over et par timer, kan der ikke anvendes servering ved borde. Her er en buffet løsningen.
Mad fra buffet er selvbetjening. Der kan være en kok til kødudskærring, men ellers kan man selv frit tage fra bordets fristelser så meget, så tit og i den rækkefølge man lyster. Er der småt med plads, giver en buffet plads til lidt flere gæster.

Fordelen, set fra køkkensiden, er at man har mulighed for at improvisere hvis der kommer flere gæster end forventet. Der er jo ingen der siger at de sidste skal have det samme at spise som de første. Buffet kræver heller ikke så meget serveringspersonale. En buffet kan naturligvis også bruges til mindre serveringer eller til kaffe og dessertbord - også hvis hovedretten har været serveret.

Brunch

Forlængst er dette måltid blevet accepteret som en fast bestanddel i danskernes madprogram, og således har formiddagsrestauranter og cafeer også fået det på menukortet.

I mange festsammenhænge kan dette fleksible måltid være løsningen når festforløb både giver en noget hektisk formiddag, samtidig med at der ikke er tid eller plads i maven på grund af stres og lidt nerver hvis turen snart efter går til kirken for at sige et ja.

Også overnattende gæster skal have lov til langsomt at få systemet op i omdrejninger igen. En brunch giver også de personer der er taget hjem efter festen, en mulighed for at vende tilbage og få den sidste snak med familien over brunch'en før familien atter spreder sig ud over hele landet.

Mest anvendte form

Den for tiden mest brugte serveringsform er den amerikanske (tallerken).

  • Servering af forret / mellemret her er første glas vin skænket inden gæsterne går til bords efterfølgende skænkes der af personalet.

  • Buffet til hovedret personalet skænker vinen til hovedretten, hvorefter der bliver sat flasker på bordet dette for at sikre at gæsterne har noget til glasset under de mange taler / indslag.

  • Dessertbuffet (evt. kombineret med kaffe), Amerikansk eller Russisk servering (kræver lidt mere personale) her serveres drikkevarerne igen af personalet
Website © Uptime